0

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

Kofeiini

Kun kuulee sanan kofeiini tulee usein mieleen sen piristävä vaikutus ja herkulliset kahvijuomat. Nämä asiat ovat ihan oikeita ja totta, mutta tosiasiassa kofeiini on kahvipensaan oma luontainen hyönteisten torjunta-aine tuholaishyönteisiä vastaan, ja muistia stimuloiva aine suotuisille pölyttäjä-hyönteisille.

Kofeiinia esiintyy mm. kahvipensaassa, teelehdissä, kaakaokasveissa, matessa ja guaranassa. Sellaisenaan puhdas kofeiini on valkoinen, kitkerä ja hajuton jauhe; orgaaninen kemikali joka kuluu alkaloideihin.

Kofeiini on aineena vesiliukoista tarkoittaen että kun uuttaa kahvia tai teetä, kofeiinia irtoaa ja liukenee uuttoveteen, eli juomaan.

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

Miten kofeiini vaikuttaa ihmiseen?

Kofeiini on vaikutuksiltaan stimulantti eli sillä on ihmiskehoon piristävä vaikutus. Se nostaa sykkeen, nopeuttaa hengitystahtia, aktivoi lihaksia ja nopeuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kofeiini aktivoi myös mielihyvähormonia tuottavia alueita aivoissa joka lisää aktiivisuuden ja energisyyden tunnetta.

Kofeiini voi toisaalta myös aiheuttaa kofeiiniherkille ihmisille epämielyttäviä fyysisiä oireita. Jos ihminen saa liikaa kofeiinia kehoonsa se voi aiheuttaa levottomuutta, univaikeuksia, pahoinvointia, vatsavaivoja, vapinaa, sydämentykytystä, hermostuneisuutta ja ahdistusta. Tällöin kannattaa välttää liiallisen kofeiinin saannin ja valita kofeiinittoman kahvin.

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

Miten kahvista tehdään kofeiinitonta?

Kahvikupin kofeiinipitoisuus riippuu useista tekijöistä alkaen siitä mistä kahvipapulajikkeista kahvi on uutettu. Korkeammalla kasvaneet arabicapavut sisältävät useimmiten vähemmän kofeiinia kuin matalammalla maanperällä kasvaneet robustapavut. Korkeammalla ei ole yhtä paljon tuholaishyönteisiä eli kahvipensas selviytyy pienemmällä määrällä itsetuotettua hyönteisten torjunta-ainetta. Kofeiinipitoisuuteen vaikuttaa myös kahvin paahtoaste ja käytettyjen kahvipapujen määrä.

Kofeiinia on poistettu kahvipavuista jo 1900-luvun alussa mutta vanhat menetelmät eivät olleet täysin “myrkyttömiä” ja terveellisiä. Nykypäivänä onneksi löytyy turvallisempia menetelmiä kofeiinittoman kahvin tuottamiseen, mutta ei nekään ihan helppoja tai halpoja ole. On menetelmiä joissa käytetään suhteellisen harmittomia kemikaaleja joiden mahdolliset jäämät haihtuvat viimeistään paahtimessa, ja on orgaanisempia menetelmiä mutta joissa raaka-ainetta saattaa kulua tupla määrä. Kofeiinin poistamiseen keksityt nykymenetelmät ovat patentoituja ja prosessoinnissa saadaan nykyään poistettua noin 97 % kofeiinista.

Kaikki kofeiinin poistomenetelmät tapahtuvat kahvipapujen ollessa niin sanotusti vihreitä, eli raakoja ja paahtamattomia. Menetelmiä on kehitetty niin että ne vaikuttaisivat mahdollisimman vähän kahvipapujen makuun ja ominaisuuksiin.

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

Kofeiininpoistomenetelmä liuotinaineella

Yleisimmät liuotinaineet kofeiininpoistoon ovat metyleenikloridi (dikloorimetaani) ja etyyliasetaatti. Nämä aineet eivät varsinaisesti ole myrkyllisiä mutta niistä aiheutuvat höyryt saattavat aiheuttaa ihmisessä reaktioita. Liuotinainetta käyttäen kofeiininpoisto voidaan toteuttaa kahdella tavalla.

Vihreitä papuja höyrytetään ensin niin että papujen huokoset avautuvat ja alkavat haihduttamaan kofeiinimolekyylejä. Papuja huuhdellaan sitten useamman kerran liuotinaineella (nykyään useimmiten orgaanisella etyyliasetaatilla) jolloin liuotinaine sitoo pavuista irronneen kofeiinin. Lopuksi papuja höyrytetään uudestaan poistaakseen liuotinaine- ja kofeiininjäämät.

Vaihtoehtoisesti vihreitä papuja voidaan liottaa vedessä kunnes kofeiini ja kaikki muutkin papujen sisältämät sokerit, aminohapot, proteiinit, öljyt ja makuaineet ovat liuenneet veteen. Pavut poistetaan ja vesi jossa on kahvipapujen kaikki makuaineet käsitellään liuotinaineella joka sitoo kofeiinin mutta jättää muut aineet veteen. Sidottu kofeiini poistetaan ja vesi imeytetään takaisin kahvipapuihin palauttaen kahvipapujen makuaineet. Makuaineista jo kylläiseen veteen voidaan myös liottaa uusi erä vihreitä papuja joista liukenee kofeiinia muttei enää makuaineita koska veden ja papujen nestekoostumukset täsmäävät. Tämä vaihtoehto on suositumpi menetelmä sillä siinä liuotinaine ei pääse suoraan kosketuksiin kahvipapujen kanssa.

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

Kofeiininpoisto orgaanisin ainein

Swiss Water Process

Patentoitu Swiss Water prosessi on nykyään ehkä tunnetuin kofeiininpoistomenetelmä. Menetelmän kehitti 1980-luvulla sveitsiläiset tiedemiehet tavoitteena poistaa kofeiini kahvipavuista ilman kemiallisia aineita. Prosessi osoittautui kaupallisesti suotuisaksi ja sitä käytetään tänä päivänä suuremmissa tuotannoissa.

Menetelmä alkaa taas sillä että kahvipapuja liotetaan tuntikausia kuumassa vedessä niin että kofeiini ja papujen muut makuaineet ja ainesosat liukenevat veteen. Vesi suodatetaan hienon aktiivihiilisuodattimen läpi johon kofeiinimolekyylit tarttuvat mutta jonka läpi muut makuaineet, sokerit ja öljyt kuitenkin pääsevät. Tämän jälkeen vesi imeytetään takaisin liotettuihin kahvipapuihin palauttaen niihin makuaineet ja muut ainesosat. Koko prosessi kestää noin kymmenen tuntia.

Swiss Water menetelmässä pavuista poistettua kofeiinia ei pystytä hyödyntämään aineena esim. energiajuomiin, virvoitusjuomiin, ravintolisiin yms. koska kofeiini tarttuu aktiivihiileen. Muissa kofeiininpoistomenetelmissä kofeiini otetaan talteen ja hyödynnetään jatkokäyttöön.

CO2 Method

Teollisuudessa yleisesti käytetty kofeiininpoistotapa on patentoitu hiilidioksidiuutto. Menetelmä on kallis vaatien suuria investointeja laitteisiin, mutta varsin tehokas ja sitä käyttävät suuret kahvintuottajat. Prosessissa liotetaan vihreitä papuja vedessä jotta papujen huokoset avautuvat ja haihduttavat kofeiinimolekyylejä. Hiilidioksidia lisätään veteen muodostaen kupliva vesiliuos. Hiilidioksidi houkuttelee kofeiinimolekyylejä ulos kahvipavuista jonka jälkeen kofeiinipitoinen hiilidioksidi poistetaan vedestä.

Perinteinen kupillinen tai mukillinen kahvia (2-2,5 dl) sisältää noin 80-100 mg kofeiinia, ja riippuen kahvipavuista jopa hieman enemmän. Espressossa on 60-100 mg kofeiinia riippuen onko sinkku- vai tuplashotti. Suositusten mukaan kofeiinia ei tulisi nauttia enemmän kuin 400 mg vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa siis karkeasti enintään neljä kuppia kahvia päivässä. Jos on kahvin suurkuluttaja ja oireita kofeiinin yliannostuksesta on saattanut alkaa ilmestyä, niin kofeiiniton kahvi voi olla hyvä vaihtoehto ja tapa aloittaa kahvinjuonnin vähentämisen.

Onneksi nykyään löytyy laaja valikoima hyviä kofeiinittomia kahveja kaikkiin uuttomenetelmiin ja kahvijuomiin.

Kofeiiniton kahvi eli Decaf

CO2 menetelmällä käsiteltyjä kofeiinittomia kahveja

Swiss Water ja vastaavalla menetelmällä käsiteltyjä kahveja

Lisää kofeiinittomia kahveja

Creman kahvioppaat