0

Miten valmistaa vietnamilaista kahvia

Vietnamilainen kahvi on vahvaa ja makeahkoa kahvia johon usein käytetään Arabica-papujen lisäksi myös kofeiinipitoisempaa Robustaa. Vietnamilaisen kahvin erikoisuus juontaa uuttomenetelmästä jossa hienojauhetun kahvin annetaan tippua hitaasti metallisen “phin” kahvisuodattimen läpi jolloin kahvista saadaan sakeampi ja tuhdimpi uutto. Vietnamilaiset pitävät makeasta ja perinteisesti tummaa kahvia uutetaan suoraan kuppiin tai lasiin paksun toffeemaisen kondensoituneen maidon sekaan. Lisäämällä kahviin jäätä ja halutessa loraus maitoa juomasta saa herkullisen jääkahvin.

Kuumaa kahvia nautitaan Vietnamissa yleensä aamuisin ja jääkahvia suositaan iltapäivän kuumina aikoina. Kummassakin maistuu vietnamilaisen kahvin ominaiset runsaat, makeat ja suklaiset aromit.

Tarvitset:

 • Jauhettua vietnamilaista kahvia
 • Kondensoitua maitoa (myydään usein säilykepurkeissa, ruokakaupoissa saattavat löytyä leivontahyllyltä tai aasialaisista ruokakaupoista)
 • Phin kahvisuodatin
 • Kuppi tai lämmönkestävä lasi
 • Kuumaa vettä
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia

Näin valmistat vietnamilaista kahvia phin-kahvisuodattimella:

 1. Aloita kiehauttamalla vettä. Voit halutessasi esilämmittää kupin ja phin-suodattimen antamalla kuumaa vettä valua suodattimen läpi kuppiin. Kaada pois tämä vesi ennen kuin aloitat kahvin uuttamisen.
 2. Nosta pois phin-suodattimen sisältä oleva kahvallinen suodatinlevy ja lisää suodattimeen yksi reilu ruokalusikallinen tai noin 4 teelusikallista jauhettua kahvia.
 3. Aseta takaisin suodatinlevy kahvijauheen päälle kevyesti jotta kahvi tasoittuu.
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia
 1. Jos haluat makean kahvin kondensoituneella maidolla, lisää kupin tai lasin pohjalle 1-3 teelusikallista paksua kondensoitua maitoa.
 2. Aseta kahvilla täytetty phin-suodatin kupin tai lasin päälle.
 3. Kaada pieni loraus (noin 20 grammaa) kuumaa vettä phin-suodattimeen ja anna kahvin kostua läpi jotta kahvista vapautuu happea. Odota noin 30 sekuntia.
 4. Lisää sitten 100-130 grammaa kuumaa vettä phin-suodattimeen, tai suurin piirtein niin paljon vettä kuin suodattimeen mahtuu. Peitä suodatin sille kuuluvalle kannella.
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia
 1. Anna kahvin uuttua ja tippua hitaasti noin 3-5 minuuttia. Ihanteellisesti kahvi alkaa tippua phin-suodattimen läpi kahden ensimmäisen minuutin aikana, ja veden kuuluu tippua kokonaan kahvijauheen läpi viiden minuutin kohdalla.
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia
 1. Jos haluat tehdä jääkahvin, anna kahvin jäähtyä hetki ja lisää sitten jääpaloja kuppiin ja sekoita. Vaihtoehtoisesti, kaada uuttunut kahvi korkeaan lasiin jossa on jäitä ja kondensoitua tai muuta maitoa, ja nauti.
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia

Yhteensopivia vietnamilaisia kahveja

Valmistukseen sopivia välineitä

Muita hyödyllisiä tuotteita

Creman kahvioppaat