0

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Oletko harkinnut kahvimyllyn hankkimista?

Jos vastasit kyllä, sinulle on aukeamassa uusia ulottuvuuksia ihmeellisessä ja kiehtovassa kahvimaailmassa! Ensinnäkin voit ostaa kahvisi papuina jonka ansiosta kahvisi säilyy aromikkaana pidempään verrattuna valmiiksi jauhettuun kahviin. Toinen asia on että voit kahvimyllysi ansiosta alkaa kokeilla miten sama kahvi toimii ja miltä se maistuu eri uuttomenetelmiä käyttäen.

Yleinen periaate on että mitä hienommaksi jauhettu kahvi on, sitä enemmän kosketuspintaa kahvilla on uuttoveden kanssa jolloin kahvista tulee voimakkaamman makuista nopeammin. Jos kahvi on karkeasti jauhettua kahvin täytyy olla kosketuksessa veden kanssa pidempään että maut liukenevat veteen ja kahvista tulee täyteläistä.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Kahvimyllyjä löytyy sekä käsikäyttöisinä että sähköisinä. Osa myllyistä on suunniteltu niin että ne soveltuvat yleiskäyttöön jolloin kahvia voi jauhaa hienosta karkeaan, ja tällaiset myllyt ovat erinomaisia kotiolosuhteisiin joissa valmistetaan monipuolisesti kahvia, esimerkiksi mutteripannua, suodatinkeitintä, Chemexiä tai vaikka AeroPressiä käyttäen. Jos taas omistaa laadukkaan espressokoneen ja haluaa tehdä kahvilatasoista kahvia, espressojauhatukseen tarkoitettu mylly on välttämätön.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Kahvimyllyjä monipuoliseen kotikäyttöön laajalla jauhatussäädöllä

Espresso

Espressojauhatus: kahvirakeen hienous noin 0,2 mm

Espressokahvi on hyvin hienorakeista, melkein puuterimaista, koostumukseltaan se muistuttaa jauhoja tai kaakaojauhetta. Kuhunkin espressokoneeseen sopiva jauhatusaste löytyy yleensä kokeilemalla ja vaatii espressokäyttöön suunnitellun kahvimyllyn, tai myllyn, jossa on tarpeeksi laaja hienosäätö eri jauhatusasteille. Jos sinulla on käytössäsi kahvallinen espressokone, kahvimylly jossa on gruppopidike ja ohjelmoitava annostelu on kätevä apu hyvän espresson valmistuksessa.

Mutteripannu

Mutteripannujauhatus: kahvirakeen hienous noin 0,2 - 0,38 mm

Mutteripannuun, tai mokkapannuun, laitetaan myös hienojauhettua kahvia, mutta jauhatus on kuitenkin espressoa hieman karkeampaa. Jauhatus ei ole yhtä puuterimaista kuin espressokoneeseen käytettävä kahvi. Kahvirakeiden karkeutta voisi verrata vaikka pöytäsuolaan.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Espressomyllyjä ja hienoon jauhatukseen soveltuvia kahvimyllyjä

AeroPress

Vaihteleva jauhatusaste

AeroPress on siitä mahtava laite että siihen voi laittaa sekä hienompaa mutteripannujauhettua kahvia kuin suodatinjauhettuakin kahvia. Hienommalla jauhatuksella kahvista tulee voimakkaampaa mokkaa ja karkeammalla jauhatuksella kevyempää suodatinkahvia. Kahvin voimakkuuteen vaikuttaa myös se kuinka kauan kahvin annetaan hautua ennen kuin se painetaan männän avulla suodatinpaperin läpi.

Pour-over

Suodatinjauhatus: kahvirakeen karkeus noin 0,75 mm

Suodatinjauhettua kahvia käytetään kun uutetaan kahvia perinteisessä kahvinkeittimessä, esim. Moccamasterissa. Suodatinkarkeus sopii myös pour-over menetelmään, jossa kahvi uutetaan dripperillä, eli suodatinsuppilolla. Tätä jauhatusta voidaan verrata esimerkiksi hienon hiekan rakeisiin ja sitä nimitetään usein "medium" -jauhatukseksi kahvipakkauksissa.

Chemex ja Cold Brew

Keskikarkea jauhatus: kahvirakeen koko noin 1 mm

Chemexillä uutettaessa kahvi voi olla pikkuisen karkeampaa kuin tavallinen suodatinjauhatus. Sama koskee Cold Brew -kahvia, jolloin kahvi likoaa kylmässä vedessä pidemmän ajan.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Hyviä sähköisiä suodatinkahvimyllyjä

French Press, Pannukahvi tai Cowboy kahvi

Pressopannujauhatus/karkea jauhatus: kahvirakeen karkeus noin 1,5 - 3 mm

Kun uuttaa kahvia pressopannulla tai tekee avotulella pannukahvia, kahvirakeen kuuluu olla karkeaa. Karkea jauhatus mahdollistaa kahvinpurujen liottamisen kuumassa vedessä pidempään, eikä niitä suodateta pois vaan annetaan vajota pannun pohjalle. Tällöin kahvista ei tule liian vahvaa ja kitkerää. Karkea kahvijauhatus on verrattavissa karkeaan merisuolaan tai suolahiutaleisiin.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Pieniä käsikäyttöisiä kahvimyllyjä kotiin tai retkelle

Kahvimyllyn terät

Kartioterät

Kahvimylly kartioterällä toimii niin että kahvipavut murskautuvat kahden terän väliin. Haluttu karkeus viritetään niin että näiden teräosien etäisyyttä säädetään. Kartioterällä kahvista saa hienomman ja tasaisemman jauhatuksen joka nimenomaan soveltuu espressoon. Kartioterät voivat olla teräksisiä tai keraamisia.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Silppuava terä

Kahvimylly silppuavalla terällä toimii kuten sauvasekoitin tai tehosekoitin. Teräksinen ja terävä terä silppuaa kahvipavut, ja mitä kauemmin mylly on käynnissä sitä hienommaksi jauhatukesta tulee. Silppuavat kahvimyllyt ovat usein hyviä karkeampaan suodatinjauhatukseen eli pour-overille, Chemexille, pressopannulle ja pannukahveille, muttei välttämättä tuota tarpeeksi hienoa ja tasaista jauhatusta espressokoneelle.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Creman kahvioppaat