


Kahvimyllyllä on tärkeä osa kahvin valmistuksessa
Hyvä kahvi syntyy monesta tekijästä, mutta yksi tärkeimmistä rooleista kahvin valmistuksella on kahvimyllyllä. Paulig toi jauhetun kahvin suomalaisten kauppojen hyllyille vuonna 1931. Tämän jälkeen valmiiksi jauhetun kahvin käyttö on yleistynyt vuosien saatossa, ja käsikäyttöiset kahvimyllyt katosivat monien suomalaisten kodeista. Näin myös yksi tuoreen ja aromilta rikkaan kahvin aikaansaajista putosi pois.
Kahvimyllyt, tällä kertaa sähkökäyttöiset, ovat kuitenkin palaamassa hiljalleen suomalaiskoteihin, eikä syyttä. Kun kahvi jauhetaan siitä haihtuu nopeasti suuri osa aromeista, ja vaikka itse paketointi suoritettaisiin kahvipaahtimolla välittömästi jauhamisen jälkeen, ei kahvi ole yhtä aromirikasta kuin vastajauhettuna. Haihtuminen jatkuu edelleen voimakkaana kun paketti avataan kotona.
Kun kahvi säilytetään kotona papuina, ja jauhetaan joka käyttökerralla erikseen, jää kahviin moninkertainen määrä makuun vaikuttavia ainesosia verrattuna valmiiksi jauhettuun, pari päivää sitten avattuun kahvipakettiin.
Mylly espresson valmistuksessa
Myllyn tärkeys korostuu entisestään espressoa valmistettaessa. Espresson valmistusprosessi on erittäin lyhyt, n. 25 sekuntia, ja tässä ajassa pieneen vesimäärään on tarkoitus saada mahdollisimman paljon aromeja irti kahvista, mikä vaatii enemmän pavuilta. Peräti puolet papuihin sidotusta hiilidioksidista haihtuu jo muutamassa minuutissa jauhatuksen jälkeen. Huomaat itsekin eron jos valmistat yhden espresson tunteja sitten jauhetuista pavuista, ja toisen vastajauhetuista. Maku on erilainen, mutta vanhempi kahvi on myös hankalampi saada onnistumaan, sillä hiilidioksidin puute helpottaa veden kulkua kahvin läpi.
Espressokahvi valmistuu kovan paineen alla, joka asettaa kahvin tuoreuden lisäksi vaatimuksia myös kahvin jauhatusasteelle. Liian karkea jauhatus johtaa siihen, että vesi valuu liian nopeasti läpi ja kahvi jää mauttomaksi. Pääsääntöisesti kaupoista löytyvät espressokahvit ovat aivan liian karkeiksi jauhettuja sähkökäyttöisille espressokoneille, ja ovatkin tarkoitettu ennemminkin hellan päällä käytettäviin ns. mutteripannuihin eli mokkapannuihin.
Kaupan hyllyltä saattaa joskus löytyä myös hienoksi jauhettua espressokahvia, johon on erikseen merkitty, että jauhatusaste on sopiva sähkökäyttöisille laitteille. Siltikin jauhatusaste saattaa olla väärä juuri sinun laitteellesi, koska jokainen laite on yksilöllinen, kuten myös kahvipavutkin, ja vaativat näin ollen erilaiset jauhatusasteet.
Myllyjen hinnat ja ominaisuudet
Myllyn hintaan vaikuttavat muun muassa papujen jauhatustapa, terien kestävyys, moottorin teho, äänekkyys, löytyykö myllystä annostelija jne. Halvimmissa myllyissä on useimmiten samankaltaiset terät kuin sauvasekoittimessa. Nämä silppuavat pavut pieniin osiin, ja jauhatusaste riippuu siitä kuinka kauan konetta pidetään käynnissä. Jauhatuksesta tuleekin usein epätasaista. Suodatinkeitintä ja pressopannua varten näillä saa kuitenkin jauhettua kahvin.
Paremmissa myllyissä on levy- tai kartioterät jotka leikkaavat pavut tarkemmin ja hienommiksi. Näissä myllyissä on usein myös portaaton jauhatusasteen säätö, jolloin voit olla varma, että saat juuri sinulle sopivan jauhatusasteen. Myllyjen hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta jopa tuhansiin euroihin. Kotikäyttöön halvempi mylly sopii erinomaisesti, sillä kalliimmat on optimoitu ravintolakäyttöön jossa täytyy nopeaan tahtiin jauhaa tasalaatuista kahvia päivästä toiseen.
Jotta saisit parhaan mahdollisen maun irti kahvistasi, suosittelemme aina kahvimyllyn käyttöä, valmistit sitten kahvisi suodatinkeittimellä, pressopannulla, mokkapannulla tai espressokoneella. Jauha kerralla ainoastaan tarvittava kahvimäärä - vaikka myllyssä olisi erillinen säiliö jauhetulle kahville, menetät turhaan paljon aromeja, jos kahvi seisoo jauhettuna muutaman tunnin. Säilytä loput pavut pimeässä ja viileässä paikassa ilmatiiviissä purkissa. Varmista vielä että keittimesi on puhdas ja käytettävä vesi raikasta, niin pääset parhaaseen lopputulokseen!
Creman kahvimyllyvalikoiman löydät täältä
Suosituimmat käsikäyttöiset kahvimyllymme

Rhino Coffee Gear Compact -kahvimylly AeroPress-adapterilla
Suosituimmat sähkökäyttöiset kahvimyllymme

Wilfa Classic Aroma CGWS-130B kahvimylly
